Mamy tu do czynienia z whisky poszukiwaną przez każdego amatora tego trunku, wszak to już zamknięta destylarnia wokół której narosło wiele legend. Jeśli chodzi o samą serie
Rare Malts Selection została ona wydana przez Distillers Company Ltd, która następnie stała się częścią Diageo. Zanim butelki trafiły do sprzedaży, były dostępne tylko w sklepach wolnocłowych. Pojawiły się w roku 1995 a zniknęły z rynku 10 lat później. Ukazało się 121 butelek z 36 destylarni. Do dziś każda butelka z tej serii to bardzo dobra lokata kapitału.
Sama destylarnia Brora została założona w 1819r i zamknięta w 1983. Najpierw nosiła nazwę Clynelish, ale to nie ta sama destylarnia którą znamy dziś. W 1967r obok zostaję wybudowana destylarnia Clynelish, obydwie destylarnie działają równolegle przez około rok, po czym produkcja w starej gorzelni zostaje wstrzymana. Dopiero podczas zawirowań na rynku whisky w 1969r. stara destylarnia Clynelish wznawia produkcję i w roku 1975 z uwagi na panujące prawo zmienia nazwę na Brora – od sąsiadującego miasteczka.
Nos 👃 93:
Bardzo cytrusowy, kwiatowy, łąka, miód pszczeli, delikatny torf, bardzo mineralny, ciastka maślane, lekko metaliczny z odrobiną drewna, bardzo dobrze zbalansowany
Język 👅 92:
Ciasto miodowo owocowe, bardzo dużo cytrusów przeplatanych z woskiem pszczelim, delikatny torf, mech, mokre liście, mineralność, pieprz wyczuwalny, ale idealnie połączony z resztą, bardzo delikatny popiół
Finisz 92:
Średni cytrusowy, mineralny, z ogromem wosku i delikatnym torfem, słodki
92/100