Campbeltown Loch to szkocka whisky typu blended malt ze Springbank, która odzwierciedla charakter regionu Campbeltown. Do produkcji tego blendu wykorzystano wszystkie pięć słodów z trzech destylarni w rejonie. Whisky została poddana procesowi kadziowania i butelkowania w Springbank i jest produkowana wyłącznie z whisky pochodzącej z 5 marek Campbeltown: Springbank, Hazelburn, Longrow, Kilkerran i Glen Scotia. Należy tu wspomnieć, że niewielkie miasteczko Campbeltown było w XIX wieku bastionem produkcji szkockiej whisky. Dziś istnieją tu już tylko trzy destylarnie, z czego dwie trzyma w garści właśnie Springbank.
Na potrzeby tego blendu użyto zarówno beczek po burbonie, jak i po sherry. Nie ma określenia wieku. Butelkowana jest z zawartością alkoholu 46%, bez filtracji na zimno i bez barwienia. Po kolorze wnioskuje, że w tym batchu znalazło się więcej beczek po sherry, poprzednie wersje były wyraźnie jaśniejsze. Nie jest to szczególnie zapadająca w pamięć whisky, ale jej cena nie odbije się zbytnio na portfelu, warto mieć ją w zapasie dla niezobowiązującego sączenia.
Cena: 33-42€
Typ: Blended Malt
Destylarnie: Springbank, Glen Scotia, Glengyle
Wiek: NAS
Batch: 23/177
ABV: 46%
WB: whiskybase
Kolor: Ciemny bursztyn
Nos 👃 85:
Nos nie wskazuje rewelacji, powiedziałbym, że nawet nic specjalnego, choć bardzo fair jak za cenę 40€. Lekki, mineralny dym, wanilia, miód, figi, z tyłu majaczą słodkie czerwone owoce pomieszane z kwaśna wiśnia.
Język 👅 88:
Tu już się dzieje o wiele więcej, niskie ABV nie przeszkadza, słodkie, dojrzałe czerwone owoce, dżem, lekka mineralność, kwaskowatość i dym, cynamon, tarta z jabłkami.
Finisz 87:
Dość długi jak na ABV przyjemny, słodki i owocowy.
Ocena: 86.5/100