Powstała w 1897 roku, w malowniczym regionie Speyside, destylarnia Glenesk przechodziła wiele przemian i wielokrotnie się odradzała. Jej podróż rozpoczęła się pod nazwą Highland Esk Distillery, przez wielu uznawanej za symbol złotej ery whisky słodowej. Z biegiem lat destylarnia wielokrotnie zmieniała nazwę oraz cele – od przedsięwzięcia słodowniczego przez Montrose Distillery, następnie przez Hillside, zanim ostatecznie osiadła na nazwie Glenesk, ostatecznie została zamknięta w 1985 roku.
Wśród tej sagi odrodzeń i przemian, destylarnia tworzyła trunki unikatowe, ale także była używana jako składnik blendów, np. do VAT 69.
Hillside, 1969 – 1995, 25-letnia single malt w mocy beczki 61.9%.
Nos (90): Bardzo złożona. Mieszanka świeżo mielonego pieprzu i egzotycznych owoców – mango i melon na pierwszym planie. Kwiatowa, słodka, lekko ziemista z niuansami suchego drewna i świeżej trawy. Warto jej dać 15 minut w kieliszku, aby otworzyła się do końca, można wtedy poczuć słodką bombę kwiatową z sokiem multiwitaminowym.
Smak (93): Old bottle effect. Delikatne cytrusy harmonizują z kwiatowymi i trawiastymi nutami, wszystko to podlane jest sokiem z owoców egzotycznych. Pikantność chili fajnie współgra z czekoladą, drewnem i szczyptą lukrecji. W tej złożoności nuty cytrusów pozostają w tle, delikatnie przykryte gruszką i mango.
Finisz (92): Długi, lekko pikantny, świeża trawa i egzotyczne owoce, karmel, drewno.
91.5/100